9 лют. 2015 р.

«Климент Квітка. Людина-педагог – вчений»

     «Климент Квітка. Людина – педагог – вчений», під такою назвою для учнів Андрушівської гімназії було проведено краєзнавчу годину, присвячену
135-річчю від дня народження Климента Васильовича Квітки –  українського фольклориста-музикознавця, юриста, дослідника фольклору та етнографії нашого краю, друга та чоловіка Лесі Українки, завдяки якому було підготовлено  і видано першу збірку записаних ним народних пісень. За словами члена-кореспондента Академії мистецтв України Софії Грица – вченого світового рівня: «У музичній фольклористиці він має величезні заслуги не тільки як збирач народних пісень на терені України, Росії, Середньої Азії, а й як видатний теоретик-мислитель…».
     Квітка був організатором першого в Україні музично-фольклористичного осередку, Кабінету музичної етнографії при Всеукраїнській академії наук. Цей кабінет, до речі, займався не тільки фольклором України, а й фольклором національних меншин, що жили в Україні…
У тому ж самому періоді, він був в дуже тісних творчих контактах із іншим вченим – Колессою, й у співпраці з ним вивчав українські думи, зокрема думи Правобережжя…  Досліджував постаті кобзарів, лірників, був автором першої соціологічної програми з вивчення їхнього життєвого шляху й вивчення їхнього репертуару.
     Але пересічний українець, український гуманітарій  Квітку знає, але переважно не як ученого, а як чоловіка Лариси Петрівни Косач, знаної як Леся Українка. Квітка своєю щирою приязню рятував її від «апогею смутку», як вона сама визначила свій тодішній стан, після смерті свого близького  друга, кохання Сергія Мержинського.
     Протягом подружнього життя Климент Квітка записав пісні, які Леся пам’ятала ще з дитинства. А вже після смерті дружини, в 1917 році видав фотоскопічним  способом двотомник «Мелодії з голосу Лесі Українки».
Квітка прожив тривале, знов-таки – як на ті часи, - життя, 73 роки. І його наукова спадщина залишається актуальною, хоч не повністю виданою до сьогодні.
     Відомим, але, разом з тим, маловідомим він залишається сьогодні для сучасників.

     Але справжнє відкриття Климента Квітки, якого не можна поділити – на ученого, на чоловіка Лесі Українки й, нарешті, на великого патріота України, гадаємо, ще попереду.

Немає коментарів:

Дописати коментар