31 бер. 2016 р.

Літературний портрет «Син землі Поліської»

    «Ще й жайворонки не напташили тепла в поля й лу­ки, ще й шуга не зійшла з озер та заплав Уборті, а калина вже зацвіла, пелехатою копицею спалахнула на лівому забережжі, при тому завороті, до якого й нині, ніби на вечорниці, аж з-під Копища чи й Олевська приходять старі дуби-велети, осики-шептухи, яли­ни, в ношених ще за древлянщини зелено-голубих хі­тонах».
     Дивно, читаєш прозу, а відчуття – ніби це поезія, так злагоджено, лірично пливуть рядки перед очима. Так може писати лише людина, яка до нестями закохана в свій рідний край, його природу, історію, людей; людина, якій небайдуже, який слід залишить по собі.
     Олексій Опанасюк, наш незабутній земляк, з Брусилівського району, з краю житичів, 80-річчя від дня народження якого ми відзначаєм 29 березня. Письменник з душею поета. Художня творчість письменника, яка тяжіє до новелістики і будується на документальних матеріалах, завдяки художнім прийомам вражає нас красою рідної мови, простотою і водночас витонченістю і завершеністю.
Житомирщина з її містечками, селами, вулицями, водоймами, урочищами і звичайно ж людьми постає із сторінок його творів. Його творчість іде від життя, від пережитого і баченого, він вимогливо добирає слово, не легковажить ним, пише про те, що хвилює, і найбільше про рідне Полісся – ту землю та людей, з якими зводило життя, чиїми думами і ділами жив.

          Ось про це і розповідали бібліотекарі нашої книгозбірні старшокласникам на літературному портреті «Син землі Поліської», а огляд літератури «З краю житичів» завдяки вдалому використанню уривків з  творів допоміг краще зрозуміти їх красу і чарівність.




Немає коментарів:

Дописати коментар