11 бер. 2016 р.

Великий син нашого народу - Тарас Григорович Шевченко

     
        
                Великий син нашого народу - Тарас Григорович Шевченко

     На календарі знову березень… І знову линуть до нас думи геніального українського поета, письменника (драматурга, прозаїка), художника (живописця, гравера), громадського та політичного діяча, фольклориста, етнографа, великого сина нашого народу – Тараса Григоровича Шевченка.
      Трагічно важкий шлях якого до творчих висот визначив в образній формі Іван Франко : «Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, свіжі і вільні шляхи професорам та книжним ученим».


       В ці дні для якнайширшого розкриття змісту і творчості Т.Г. Шевченка в Андрушівській районній бібліотеці для дорослих була розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Душа століть шукає себе в слові».


Для старшокласників Андрушівської гімназії на уроці української літератури
було проведено літературну вікторину «Я на сторожі коло їх поставлю слово»,


аби не просто вшанувати пам'ять поета, але й відчути, як через його твори проходить любов до України, народу, рідної мови, а й позмагатися на кращого знавця життя і творчості поета.
       Під час бібліографічного огляду «Вічний як народ» учні познайомилися 
 з представленою добіркою книг, доторкнулися до  Шевченкової поезії, яка  давно стала найважливішим і нетлінним складником духовного єства українського народу. 
     Шевченко — це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть. У чому черпа­ють сили і надії. У глибини майбутнього слав Шевченко свої не­похитні заповіти синам рідної землі, і серед цих заповітів пер­ший і останній:

                                       Свою Україну  любіть,
                                       Любіть її ... Во время  люте,
                                       В остатню тяжкую минуту
                                       За неї Господа моліть.

       Хай же й сьогодні, і в наступні роки обпікає промерзлі наші душі огнем словесним Шевченко, хай воскресає він, пророк народу нашого, повсякчасно у наших благородних помислах і щоденних ділах. 

Немає коментарів:

Дописати коментар