28 бер. 2016 р.

Бібліотеки і екологічне виховання

                                                                 Цінуй природу, бережи довкілля,
                                                            Люби комашку, звірів і птахів.
                                                                      «Роби добро» - хай буде ніби ціллю,
                                                                     Воно повернеться тобі серед років.

      На початку ХХІ століття над людством нависли три смертельні небезпеки: екологічна, ядерна та загроза моральної деградації людей. Можливість екологічної катастрофи уявляється зараз найбільш близькою та важко усуненою. Життя на Землі може зникнути перш за все від відсутності культури, від жорстокості, злоби, байдужості та варварського відношення до природи та свого ближнього.
      Ситуація в світі складається таким чином, що сучасна людина просто зобов’язана бути екологічно грамотною. Екологічна просвіта населення має на меті донести до кожної людини головну мудрість життя про те, що тільки оберігаючи природу людство збереже життя на планеті Земля. Збільшуються потреби населення в отриманні екологічної інформації, все більше представників культури та освіти усвідомлюють необхідність формування екологічної культури як запоруки виходу з екологічної кризи. Разом з тим закладів, що покликані займатися саме просвітницькою діяльністю, спрямованою на формування екологічної культури, не так багато. Серед них одне з центральних місць посідають бібліотеки.
      В бібліотеках повинно бути все необхідне для екологічного виховання і освіти: професійний рівень персоналу, багатий творчий потенціал, сформовані фонди книг і періодичних видань, інформаційні бази даних. У активі бібліотеки традиційні заходи, такі як виставки, ігри, вікторини, конкурси, усні журнали та голосні читання, свята і подорожі, зустрічі з екологами, бесіди, екскурсії, лекції і т. д. Крім того, бібліотеки шукають нові підходи, впроваджуючи форми роботи, що відповідають сучасним вимогам. Це презентації, відео репортажі, театралізовані вікторини, екотрибуни, фотоконкурси, брейн-ринги. З допомогою книги бібліотекарі прищеплюють читачам повагу до оточуючого нас світу природи. Бібліотеки працюють у тісній співпраці з дитячими дошкільними установами, школами, зацікавленими організаціями.
      Задля покращення роботи бібліотек в напрямку екологічного виховання населення 25 березня в районній бібліотеці відбувся районний семінар-практикум «Проблеми екології і роль бібліотек в екологічному вихованні населення». 


      Під час семінару сільські бібліотечні працівники отримали консультації фахівців районної бібліотеки для дорослих та для дітей: Шуйської Л.Д., Шостак Т.І., Мігунової О.В., Люх О.Ю. Висвітлювались питання: «Багатоаспектна екологічна проблема і роль бібліотек в її вирішенні», «Форми і методи роботи бібліотек по екологічній освіті населення», «Способи формування у юних читачів екологічних знань», «Інформаційно-бібліографічна діяльність на допомогу екологічному вихованню користувачів бібліотек». 



          Також увазі бібліотекарів були представлені нові надходження літератури на екологічну тематику «Екологічні новинки». 


     На прикладі книжкової виставки «Твоя планета Земля» сільські працівники вчилися оформляти виставки естетично, творчо.


      Досвідом роботи по екологічному вихованню з колегами ділилися бібліотечні працівники сіл В.Мошківці, Глинівці, Городківка, Міньківці, селища Червоне.

      
                                                                           


     

  Під час практичного заняття бібліотекарі складали плани проведення Дня інформації на екологічну тематику.

                                                                               
      
Підсумком семінару є те, що бібліотеки у змозі прищепити читачам відповідальність за екологічно чисте майбутнє і сприяти вихованню екологічної культури, зростанню духовної особистості. Тільки високодуховна людина може запобігти екологічній трагедії.


Немає коментарів:

Дописати коментар