14 квіт. 2020 р.

Калейдоскоп рекомендацій


Знайомтесь: цікавий досвід
(калейдоскоп рекомендацій)

У нових умовах сьогодення бібліотека стає не тільки місцем збереження і розповсюдження інформації в її «класичному» книжковому вигляді, але і багатофункціональним центром інтенсивного соціокультурного суспільства. Разом з тим, значно підвищується і значення суспільної репутації бібліотеки та її послуг, якщо ці послуги є новітніми, інноваційними та неординарними.
Завдяки безкоштовному доступу до Інтернету тут постійно людно, і це значно розширило перелік послуг бібліотеки. Учні школи мають змогу швидко та якісно виконати домашні завдання, прочитати чи скачати книги, яких немає у фонді бібліотеки, чи просто поспілкуватись з друзями у соціальних мережах та пограти ігри.
Взагалі з появою Інтернету сільські бібліотеки стали фактично єдиним закладом соцікультурної сфери, які забезпечують конституційне право сільської громади на вільний доступ до інформації. У Інтернет-центрі бібліотеки громадяни можуть безкоштовно скористатись такими послугами, як: навчання навичок роботи на ПК, спілкування з друзями у соціальних мережах, скайп-зв’язок, реєстрація випускників школи на ЗНО тощо.
Дуже активно в бібліотеці використовуються послуги електронного урядування, найпопулярніші з них: поповнення мобільного телефону через банківську картку, оплата комунальних платежів, резервування та  купівля квитків на потяг, літак, купівля товарів через Інтернет-магазини.     
Якщо в бібліотеці є принтер, ксерокс, будь-яку інформацію можна одразу ж роздрукувати. Місцевим жителям не потрібно їхати до райцентру, щоб зробити копію необхідного документа, коли це можна швидко та якісно зробити в бібліотеці. А це заощадження і коштів на дорогу, і часу, якого в селі так не вистачає.

Сільська молодь не має великого вибору місць для проведення вільного часу. Саме бібліотека може стати центром відпочинку та дозвілля, зацікавивши молодь масовими святковими акціями, конкурсними програмами з можливістю отримати приз. Для цього необхідно шукати партнерів, пропонуючи співпрацю на взаємовигідних умовах.
Як це зробити? У кожному селі є представник косметичної компанії Oriflame, Avon, Mary Kay та ін. Запропонуйте їм провести на базі бібліотеки майстер-класи із візажу, презентацію косметичної продукції або стати членом журі в конкурсній програмі за умови надання невеличких призів для нагородження переможців. Якщо представник сам не може надати таку послугу, запропонуйте йому звернутися до свого керівництва з метою рекламування продукції, бренду в даному регіоні. І повірте – це спрацює. Партнерам взамін можна пропонувати інформаційні послуги, адже кожний захід можна висвітлити в місцевих ЗМІ, написати статтю, розмістити інформацію на сайтах. Для проведення інформаційної кампанії не обов’язково мати власний сайт і комп’ютер у бібліотеці. Шукайте волонтерів серед сільської молоді, яким це буде цікаво.
Одним із ефективних методів привернення уваги партнерів до бібліотеки є формування звітного портфоліо заходу. Подібні звіти формуються як для партнера, так і для бібліотеки. До портфоліо включаємо: подяку (бажано розробити свій власний фірмовий бланк подяки), інформацію про захід (прес-анонс, прес-реліз), копії інформацій, розміщених на сайтах (ксерокс), копії ефірних довідок та статей у газетах, фотозвіт. До своєї папки додатково включаємо сценарій, копії роздаткових матеріалів, якщо такі використовувались під час заходу.
Не забувайте про PR-партнерів та спонсорів. Адже люди повинні знати, чиї кошти витрачені на покращення життя громади. Інструментом інформування може слугувати дошка пошани, зустрічі партнера з громадою на базі бібліотеки, інформація в ЗМІ. Якщо це подарунок, наприклад комп’ютер, обов’язково поряд розміщуйте інформацію, за чиї кошти або за чиєї підтримки придбано цю річ. У книгах, подарованих бібліотеці, можна зробити помітки, де буде вказано інформацію про дарувальника.
Бібліотека має постійно рекламувати свою діяльність, послуги, використовуючи різні види реклами. Розмістити рекламу можна в магазинах, на пошті.
Інформація бібліотеки повинна постійно розміщуватися на дошці оголошень школи і сільської ради. Про розміщення інформації слід обов’язково домовлятися з головою сільської ради та директором школи.
Одна із головних можливостей реклами бібліотеки – це реклама через ЗМІ. Потрібно налагоджувати зв’язки із представниками ЗМІ. Це можуть бути сільські, районні, обласні та навіть Всеукраїнські ЗМІ. Якщо це місцеві ЗМІ, запропонуйте їм співпрацю щодо ведення постійної рубрики: «Інформація про нові надходження», «Реклама майбутніх заходів, акцій», «Історія села», «Корисні поради від бібліотекаря» тощо. Якщо це районні або обласні ЗМІ, запрошуйте їх на великі заходи, не бійтесь надсилати їм свої анонси.
Різновидом популяризації бібліотечної справи є акція (лат. actio) – дія, спрямована на досягнення якої-небудь мети.
Це яскравий комплексний захід з умінням створити подію і досягти
поставленої мети. В  залежності від поставлених цілей акції, що проводяться в
бібліотеках, можна умовно класифікувати на декілька видів:
• благодійні («Допоможемо один одному», «Бібліотека – читачеві, читач – бібліотеці», «З миру по книжці», «Подаруй книгу бібліотеці», «Подаруй тепло душі своєї», «Кошик радості», «Коли потрібна підтримка” (надання допомоги онкохворим дітям);
• протестні («Ні, наркотикам!», «Зона ризику», «Право на життя», «Згаслі зірки», «Територія тривоги» та ін.);
• на підтримку читання («Світ читання», «Читання – як фактор соціального успіху», «Передай книгу другу», «Стань читачем», «Читати – це модно», «Читати – це здорово!», «Дід Мороз читає книгу», «Запиши друга в бібліотеку», «Віват, читач! Віват, бібліотека!», «Читаюче село», «Лист ровеснику: Я хочу розповісти про книгу...», «Здивуй батьків» та ін.);
• тематичні («У злагоді з природою - у злагоді з собою», «Прочитай книгу про війну», «Прочитаємо книгу з історії України», «Твій символ», «Район, в якому ми живемо», «Лист ветеранові», «Щоб пам΄ятали», «Привітай ветерана», «Час читати класику» та ін.);
• для молодих батьків «Вирости читача», «Від читаючої дитини – до успішної людини»;
• для малюків та їхніх батьків: «Читайлик», «Читання з народження», «Рости із книгою, малюк», «Читай, я буду слухати!» та ін.
• до ювілейних літературних дат (за однією книгою, за творчістю одного письменника);
• рекламні  (про бібліотеку і її можливості). До таких акцій можна зарахувати і презентації своїх звітів, виконаних у формі барвистої, кольорової листівки, на сторінках якої в місткій, образній, візуально доступній формі через графіки і діаграми, що супроводжуються мінімумом тексту і цифр, представляти динаміку розвитку бібліотеки за рік.

      Інноваційні форми масової роботи бібліотек повинні мати специфічні особливості:
1) новизна у назвах форм;
2) діалог бібліотекаря з читачами і читачів між собою;
3) наявність елементів дискусійності, театралізації у викладі інформації про літературу;
4) використання ігрових моментів, своєрідної атрибутики, що передає
специфіку запланованої форми;
5) залучення читачів до розробки сценарію й активної участі у проведенні заходу.

      З першої хвилини відвідувача треба зацікавити, не дати йому піти без книги. Назви виставок повинні чіпляти за душу, привертати увагу.
Наприклад: “Романи, які здатні змінити ...”, “Читали? Це цікаво”, “Автори,
яких найбільше читають”, “Є право – значить,  є надія”, “Вернісаж
довідкових видань”, “Бібліокухня”, “Бібліотечний репетитор”, “Книжкові
перлинки для кожної дитинки”, “Бібліоекспрес із дарунків і чудес”.

      Зробіть для своїх юних читачів пам΄ятку або закладку  “Шлях до слова, або Як стати талановитим читачем?”:
1.  Завжди прислухайся до своїх помічників – Розуму і Серця.
2.  Намагайся почути голос самого автора і зрозуміти, що письменник хотів сказати своїм твором.
3.  Насолоджуйся красою рідної мови.
4.  Вчись уявляти, фантазувати, створювати образи. 
5.  Вмій співставити себе і свої вчинки з діями героїв.
6. Веди читацький щоденник, в якому записуй свої враження і роздуми про прочитане.
7. Радій книзі, як доброму другу.

      Обладнане місце для індивідуального читання буде чудовим дарунком для тих, кого пригнічує незатишний читацький зал з рядами столів.

      Зараз в суспільстві точаться суперечки про місце української мови в державі. Дуже вчасно стати на її захист, так і назвати заходи – “День захисту української мови”.
У програмі заходу зверніть увагу на багатство мови:
- запропонуйте назвати більше слів-вітань, слів-вибачення, варіантів фразеологічних зворотів; назвати усіх членів великої родини від свекра до шурина і зовиці;
- розкажіть про негативні наслідки брудної лайки на організм людини, про фізіологічні зміни, знайдіть у класичних творах приклади нашої української лайки (а щоб тебе качка копнула).

Напередодні Дня бібліотек попросіть своїх читачів будь-яким доступним способом висловити своє ставлення до бібліотеки:
- написати твір або вірш,
- намалювати,
- вигадати і вирізати оригінальну закладку до книги.
Домовтеся з вчителем літератури, запропонуйте дітям теми для розповіді:
- “Я в бібліотеці”,
- “Моя  улюблена книга”,
- “Мій улюблений літературний герой”,
- “Як я вибираю книгу”,
- “Бібліотека майбутнього”,
- “Книга майбутнього”.
У  бібліотеці оформити стенд з великим червоним серцем “Бібліотеці з любов’ю”, куди користувачі на окремих папірцях освідчуватимуться в любові до бібліотеки і приклеювати їх до серця. 
Можна організувати Марафон інтелектуалів «Я в цьому селі живу, я це село знаю», приурочений до святкування Дня села, який можна провести  у 3-и тури.
1-й тур – Естафета-анкета «Наше село» читачі заповнюють протягом 3-х тижнів. Сюди входять 10 найрізноманітніших питань.
2-й тур – «Довга дистанція» - творчий конкурс «Найкраще село на землі для мене ви, мої (назва села)», до якого читачі готують заздалегідь малюнки, вірші, пісні, захоплюючі легенди та бувальщини.
3-й тур – «Фініш»-вікторина «З найдавніших часів до сьогодення» - містить питання з різних історичних періодів села.
Пропонуємо деякі назви до масових заходів:
-         з питань духовності:
«...Камінь не стане храмом, поки його не зведемо ми», «Віра зцілить ваші душі», «З Різдвом Христовим, Україно!», «Великдень – земне причастя небом», «Пасхальна веселка», «Христос Воскрес! Усе радіє! Сміється сонечко з небес», «Благословення сходить із небес: Великдень», «Писанкові очі Всесвіту»;
- з питань культури життя:
«Людина серед людей», «Ти людина і тим неповторна, тож брудним не сміти почуттям», «Ази народного етикету», «Не завдавай зла іншому», «Повага до людей є повагою до самого себе», «Нехай людина добро приносить, бо світ навколо любові просить», «Хай оживає істина стара: людина починається з добра»;
- з питань культури мови:
«Доля мови - доля народу», «Апостоли рідної мови», «У високих іпостасях мови», «Якого кольору слова?», «Буква до букви - і виникло слово», «Беру тебе, як скарб, в пісенній вроді з джерел, що не міліють у народі»;
- з питань мистецтва:
«Шепіт вітру, підслуханий пензлем», «Любов, оспівана в піснях», «Краса – то
найглибша криниця, з неї століття черпають життя», «Серед земної краси», «Життя і правди кадри» (про кінематограф), «Колір і музика; слово і пісня», «Рушники сміються і тужать хрещатим барвінком», «Руками створена краса», «Легка крилатість пензля і різця», «Святий дух краси», «У світі Мельпомени»;
- з екологічних проблем:
 «Природи неповторную красу я серцем, словом, пензлем захищу», «Нам із Землею разом жити», «Чорнобиль – це хрест України», «Гріх непростимий: Чорнобиль»;
- сезонні заходи:
Зима: «Ваша величність, зима...», «Спускається протяг зимовий», «Біла зимонька прийшла — саньми свята привезла».
Весна: «Весни дерева вінчають», «Весна свічки каштанів запалила», «Довкола квітнуть вишні, гудуть хрущі», «Стояла я і слухала весну», «Ой весно, весно, днем красна, що ж ти, весно, нам принесла?».
Літо: «Стояло б літо в холодку», «Літо траву косило», «Прилетіло літечко на рожевих крилечках...».
Осінь: «Осінній сум березами почавсь», «Згубилось літо золоте у глибині старого саду», «Серед осені втомлені клени вільно кидають листя на мене», «Двори стоять у хуртовині айстр», «Співає осінь на усіх дорогах», «Ходила осінь й одягала у жовті шапочки ліси», «Барвистий жовтень», «Багрянець осені у водоспаді звуків».
- з проблем сім΄ї:
 «Підліток і сім΄я: взаємовідносини», «Батьки і діти: одвічне коло», «На теми виховання», «Батько і мати - два сонця гарячі», «Рідний дім залишається в серці, як
далеко від нього не йди», «Батьки збагачуються тим, що віддають дітям», «Якби молодість знала...»;
- хобі:
«І зігрівати свій дім, і доглядати свій сад», «І хліб на вишиванім рушнику», «Вишивальний світ», «Квіти поруч нас», «Тихе полювання», «Секрети сучасної господині», «Мистецтво, народжене вогнем» (ковальство), «Чого шука в житті душа жива»;
- світ почуттів:
«Оця любов, холодна і ясна», «Яке це щастя - плакати від щастя», «Хто не кохав - не жив на цій землі», «Я думаю про тебе весь мій час, але про те не треба говорити», «Твою любов я ніжно відчуваю», «Ти і Він...», «Усе любов΄ю зміряне до дна»;
- образ жінки:
«Жінка. Нелегкий шлях у XXI столітті», «У жінці - душа народу», «Жінко, ти є світло правди і добра» «Жіноча доля, вишита нитками», «Жінки і політика: штурм чоловічих бастіонів», «Немає правди вище мами і вище совісті її».




Матеріал підготувала:                                                  методист ЦРБ
                                                         Лілія Шуйська

  

Немає коментарів:

Дописати коментар