2 лют. 2017 р.

Це варто прочитати


             Представляємо Вашій увазі нові книги, 
якими поповнився  бібліотечний фонд 
Андрушівської районної бібліотеки для дорослих

        Яневський, Д. Б.   Проект «Україна». Відомі історії нашої держави / Д. Б. Яневський; [худож.-оформлювач О. Д. Кононученко]. – Харків : Фоліо, 2016. – 287 с.                                                                                                                                                                        У новій книжці телеведучого, журналіста Hromadske.TV, доктора історичних наук Данила Яневського розповідається про те, що відбулося на землі, яка зараз називається Україною, починаючи з середини Х ст. до об'єднання 1386 року Королівства Польського та Великого князівства Литовського (до складу якого входила сучасна Правобережна Україна), а потім  до  ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва, яке охоплювало всю територію сучасної України від Дніпра до Збруча. У книжці автор висловлює свій власний погляд на історію України і підкреслює, що історія Русі/України   це складова історії країн Центральної та Східної Європи.


     Пиріг, Р. Я.   Михайло Грушевський : біографічний нарис. – Р. Я. Пиріг, В. В. Тельвак. – Київ : Либідь, 2016. – 576 с. : іл.           
       На великому історіографічному і джерельному матеріалі подано біографічний портрет видатного українського інтелектуала, громадсько-політичного і державного діяча Михайла Грушевського. Висвітлено величезну наукову, видавничу й організаторську роботу вченого, його різнопланову громадську та політичну працю, вперте обстоювання своїх світоглядних позицій, вимушене балансування між історією і політикою. Життєпис Великого Українця відтворено в контексті тогочасного суспільства на тлі бурхливих подій українського минулого кінця ХІХ  першої третини 
ХХ століття.

       Авдєєнко, В.   Київський патерик. 17 непростих питань української історії / В. Авдєєнко; [пер. з рос. О. А. Концевич; худож.-оформлювач І. М. Алєксєєва]. – Харків : Орбіта, 2016. – 219 с.

        Ким насправді були літописні поляни? Хто автор «Слова о полку Ігоревім»? Куди поділися хозари і звідки взялися козаки? Чи можна було уникнути татаро-монгольського ярма?  Чи мала шанси Україна стати державою за Богдана Хмельницького і Михайла Грушевського? 
          Гуменюк, Б.   Блокпост /Б. Гуменюк. – ВЦ "Академія", 2016. – 336 с.

        «У віршах, новелах і публіцистичних одкровеннях цієї книжки — пережита автором правда Майдану і війни. Так бачили, відчували і думали мільйони, а тільки він знайшов такі слова» (З анотації до книги)
Спершу були пости у «Фейсбуці» про події і людей на Майдані. Про світоглядно заряджених борців і затятих відчайдухів, завдяки яким Майдан вистояв. Про країну, її героїв, зрадників і ворогів. Про цинізм і жалюгідність політиків. Про дні і ночі у вогні й диму на межі життя і смерті. Про побратимів і розпачливі втрати, з яких почалася Небесна сотня. Про жагу помсти, навіть розправи над тими, хто вимучив люд і все це спричинив. Про трагічне переживання кримської наруги і лють на безпорадність влади. Безкомпромісність бійця, буйний патріотизм та інстинкт вовка нагнітали надривисті думки і категоричність слів. У тих закривавлених текстах — нерв Майдану, все, чим він жив і чим ми жили тоді. У них — розгарячені сподівання на нову країну.                                                                                                                                                                                                                                                                        
     Камиш, М.   Прогулянка в 3ону (Оформляндія). – М. Камиш. – Київ : Нора-Друк, 2016. – 128 с.  

           «Прогулянка в Зону (Оформляндія)» емоційний вимір Чорнобильщини, занурення у світ нелегальних туристів-«сталкерів».
     В цій книзі ви не знайдете стандартних описів Зони, нудних історичних викладок і роздумів над істинними причинами Чорнобильської аварії. Тут – погляд з середини на явище нелегального туризму у Зону відчуження, яка є унікальною територією українського Полісся впродовж майже 30-ти років. Тут – смарагдові болота, міліцейські засідки і збиті до кривавих мозолів ноги. Тут загрозливі зливи нічної Припяті та світанкові чари Полісся.


     Положій, Є.   Іловайськ : розповіді про справжніх людей. – Є. Положій. – Харків : Фоліо, 2016. – 378 с.      

     «Іловайськ» – книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії  в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, як відомо, серед крові. Вогню та заліза люди залишаються людьми.



       «Братня» навала. Війни Росії проти України ХІІ – ХХІ ст. / В. Брехуненко, В. Ковальчук, М. Ковальчук, В. Корнієнко. – Київ, 2016. 248 с.
     
     У книзі у науково-популярному форматі розглядаються численні російсько-українські війни включно з Вітчизняною війною українців за незалежність, яка розпочалася зі вторгнення російських окупантів в Україну в лютому 2014 р. Простежено, що коріння цих війн сягають ХІІ ст. Показано, що саме війни як втілення постійних агресивних планів Московії / Росії заволодіти українськими землями визначали головну вісь російсько-українських стосунків. Описано мотиви, визрівання та хронологію війн, перебіг військових дій, наслідки війни та їхній вплив на українську перспективу. Вітчизняна війна, яку Україні доводиться вести з 2015 р.. розглядається на тлі перегуків між путінською агресією та московськими стратегіями війн проти України ХV-ХХст.

     Трофимович, В.   Любов на лінії вогню / В. Трофимович; [худож.-оформлювач В. М. Карасик]. – Харків : Фоліо, 2016. – 153 с.

      Він і Вона. Їхнім стосункам не завадить ніщо і ніколи, бо це закон Всесвіту – життя має продовжуватися за будь-яких умов. У збірці замальовок Васіліси Трофимович, чарівної дівчини зі сталевим характером бійця, сплелися разом реальні події, документальні факти і справжні почуття. Почуття на лінії вогню, які увібрали і високу любов, і зраду,і розпач, і тугу за загиблим щастям.
        Палій, О.   25 перемог України. – Вид. 3-тє / О. Палій. – Київ : К. І. С., 2016. – 120 с.

      Книга популярно викладає історичні події, пов’язані з Україною, що справили найбільший вплив на світову, європейську та українську історію.
      Забужко, О.   «І знов я влізаю в танк»… Вибрані тексти 2012-2016 : статті, есе, інтерв’ю, спогади / О. Забужко. – Київ : КОМОРА, 2016. – 416 с.

     Це книга для тих, хто не уникає чесних відповідей на нагальні питання і переймається викликами, які ставить перед українцями сьогодення. Тут ідеться про химери «поневоленого розуму» та про нові маски й форми, яких набуває в епоху мас-медіа давня війна, про пошук героїв, про знакові постаті й тексти, а, зрештою, про те, як гідність і спротив нав’язаним правилам гри дають нову надію європейській цивілізації. Це ексклюзивний репортаж із гарячих точок інформаційного фронту, де триває боротьба з забуттям і байдужістю, які мало не коштували нам держави.



Немає коментарів:

Дописати коментар