3 бер. 2015 р.

День краєзнавства «Звичаї. Традиції. Обряди»

   Відомий український поет Василь Симоненко, звертаючись до сучасника, закликав:
                                     В океані рідного народу
                                     Відкривай духовні острови.
     Такими духовними островами в житті українців завжди були народні традиції та звичаї.    Вони вироблялися протягом багатьох століть і є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення.
    
Але, на превеликий жаль, швидкоплинність часу, духовна ущербність, викликана роздвоєнням моралі, примусове, а опісля й несвідоме зречення національних традицій  призвели до того, що підростаюче покоління залишилося без історичної пам’яті. На крутих і довгих життєвих вибалках ми розструсили безцінні скарби, що припали пилом років.
     І для того, щоб відродити життєдайне джерело народної культури, 19 лютого для старшокласників Андрушівської ЗОШ № 1 було проведено День краєзнавства «Звичаї. Традиції. Обряди». Бібліографом Андрушівської районної бібліотеки Люх О.Ю. було проведено вступну бесіду «Масляна, Масляна, яка ж ти мила», під час якої підростаюче покоління дізналося про історію одного з народних свят наших пращурів – українську Масляну, яка святкувалася в останній тиждень м’ясниць і носив кілька назв – Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо. А також пізнали унікальний, як за формою дійств, так і за символікою, звичай, що мав найпоширенішу назву «волочити колодку». На скільки добре діти знають про скарбниці народної культури – свята, присутні дізналися під час вікторини «Свято –  пам’ять народу», проведеної бібліотекарем юнацької кафедри РБ Глушко М. В.час вікторини «Свято –  пам’ять народу», проведеної бібліотекарем юнацької кафедри РБ Глушко М. В.
      Біля книжкової виставки-перегляду було проведено бібліографічний огляд «Духовна культура нашого народу».
       Отож, пам’ятаймо і примножуймо народні традиції та звичаї, які є одним із головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності, адже в цих життєдайних джерелах – душа народу.


Немає коментарів:

Дописати коментар