20 січ. 2017 р.

22 січня — День Соборності України



            «Це така дата, що її виучувати будуть напамять українські діти                       грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, 
                    як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі»


                                                             (Лонгин Цегельський, держсекретар ЗУНР, 1919 р.)




        Щороку, 22 січня в день проголошення Акта воззєднання Української Народної Республіки із Західноукраїнською Народною республікою відзначається День Соборності України. Його було виголошено 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. І хоч подальші події показали, що акт возз'єднання, злуки двох частин України був скоріше символічним знаком прагнення українців до єдності, та значення його важко переоцінити й нині.




   Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.
З 30-го грудня 2011-го року, відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 під назвою «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят», День Свободи, який раніше відзначався 22-го листопада був об’єднаний з Днем Соборності і свято набуло свою нову назву – «День Соборності та Свободи України».

Після подій 2013-го - 2014-го року, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України «братнім російським народом», відповідно до Указу Президента України № 871 / 2014 від 13-го листопада 2014-го року, святу повернули колишню назву – «День Соборності України». 
    В переддень цього свята, 20 січня в читальній залі Андрушівської районної бібліотеки для старшокласників місцевої ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 спільно з вчителем історії Маркіною Т.М. було проведено: історичний екскурс «Соборна мати Україна, одна для всіх, як оберіг». 

                   

                                                                

     Завдяки представленій мультимедійній презентації «Соборність України: естафета поколінь», присутні через фотосвітлини поринули в історію Акту злуки українських споконвіку розрізнених земель.

     Біля книжкової виставки «День Соборності України 22 січня»,

  


                                                               

бібліографом Люх О.Ю. було проведено бібліографічний огляд «Україна: сторінки історії», під час якого молодь познайомилася з героїчними та трагічними сторінками творення самостійної, Соборної України.


     В передмові ж однієї з книг, автор Юрій Шаповал, говорить, що «... жодне суспільство (і наймодерніше, і те, що прагне модернізуватись) не може бути вільним від свого минулого. Україна має героїчне минуле. Але ситуація з «тінями» її предків доволі не проста... Україна єдина, але у різних частинах – 
«тіні» різних предків. Це слід враховувати і не нав'язувати комусь «єдине правильне» бачення чи інтерпретацію історії...».
     Представлені видання не нав’язують готові відповіді читачеві, а концентрують інформацію до роздумів, до пошуків відповідей, до мислення, до подальших дискусій – до всього, без чого не може формуватись те, що називають «колективною пам’яттю».
   

                                                                                 



Немає коментарів:

Дописати коментар