4 трав. 2017 р.

В рамках проекту «Історія Андрушівщини через культуру»

     

     На високому березі річки Лебедівки в с. Городківка Андрушівського району на кам’яному моноліті й дотепер постає перед туристами казково красива будівля, яку здалека можна прийняти за середньовічний замок. Один з найоригінальніших
релігійних католицьких будівель України –  костьол Святої Клари.
     







     Саме до цієї культової споруди, пам’ятки архітектури місцевого значення завітали учні Андрушівської гімназії та бібліотекарі центральної районної бібліотеки 4 травня 2017 року в рамках проекту  «Історія Андрушівщини через культуру». Екскурс в минуле ми здійснили з Савіцьким Іваном Леонтійовичем (заступник з навчально-виховної роботи Городківської ЗОШ І-ІІІ ст.). 


Він повідав нам, що костьол не лише захоплював суворістю і вишуканістю форм, він відзначався акустикою інтер'єру і мелодією дзвонів. На дзвіниці була змонтована оригінальна конструкція з трьох дзвонів, найбільший з яких важив 150 кг. Вікна були засклені кольоровими вітражами. Посеред святині висіла кришталева люстра, яка відбивала світло всіх кольорів веселки, створюючи в приміщенні невимовну красу. Урочиста мелодія органа зачаровувала людей, зачіпаючи найтонші струни їх душ. Майстерно виконанні настінні розписи надихали любити людей, цінувати життя і пам'ятати про його минущість на землі.

         



                                                                           


    





     Здивуванню не було меж, коли ми завітали до звичайної сільської школи, яка ось уже 50 років не лише творить свою історію, а й зберігає і примножує колекцію старовинних вишитих рушників та речей побуту,  про які повідала заступник з виховної роботи Голишівська Тетяна Миколаївна.






















Немає коментарів:

Дописати коментар